Mięta – właściwości, uprawa, nawożenie, nasiona mięty

Mięta to aromatyczna roślina, która od tysięcy lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Mięta posiada doskonałe walory lecznicze, kulinarne, co więcej odstrasza insekty i jest rośliną bardzo dekoracyjną. Z powyższych względów warto jest ją posadzić w przydomowym ogrodzie, na balkonie, a nawet kuchennym parapecie. Jak wybrać nasiona mięty? Czym charakteryzuje się uprawa tej rośliny?

Wyjątkowe właściwości mięty

Mięta jest rośliną o bogatym składzie. Za zielony kolor jej liści odpowiada chlorofil. Znajdziemy w nie również olejek eteryczny (który stanowi nawet 2% składu rośliny), flawonoidy, garbniki, karotenoidy, związki goryczkowe, fenolokwasy, sterole, czy sole mineralne.

Mięta wykazuje dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, działa przeciwskurczowo, usprawnia pracę górnych dróg oddechowych, wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwświądowe, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Picie naparów z mięty może łagodzić migrenowe bóle głowy.

Wszechstronna mięta nadaje się zarówno do stosowania wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Charakterystyczny zapach i smak tej rośliny sprawia, że znajduje ona zastosowanie w przemyśle spożywczym. Miętę warto jest wykorzystać w kuchni. Jej świeże liście latem będą idealnie nadawały się do aromatyzowania napojów.

Nasiona mięty

Choć świeża mięta dostępna jest w niemal wszystkich dobrze wyposażonych supermarketach, bezpiecznej dla naszego zdrowia jest kupić nasiona tej rośliny i uprawiać ją samodzielnie. Kupując miętę w sklepie nie wiemy praktycznie nic o warunkach w jakich wzrastała, czy o nasionach, które zostały użyte do uprawy. Jedynie kupując najwyższej jakości, ekologiczne nasiona mięty, możemy z czystym sumieniem powiedzieć, że wiemy co spożywamy.

Jak wygląda uprawa mięty?

Jeżeli planujemy posadzić nasiona mięty w naszym ogrodzie, powinniśmy znaleźć dla nich stanowisko słoneczne (mięta uda się również na stanowiskach lekko zacienionych, lecz w takich miejscach będzie rosła nieco wolniej). Gdy posadzimy miętę w miejscu słonecznym, koniecznie pamiętajmy o regularnym jej podlewaniu, gdyż roślina ta w pierwszej fazie wzrostu jest bardzo wrażliwa na brak wody. Również dorosłe rośliny nie wytrzymają długo bez wody.

Musimy zdawać sobie sprawę, że mięta należy do roślin, które bardzo szybko się rozrastają. Z tego względu trzeba zapewnić jej dużo przestrzeni. Jeśli chodzi o podłoże – najlepiej gdyby było bardzo żyzne, próchnicze, o pH najlepiej pomiędzy 6 a 7,5. Mięta dobrze rośnie w polskich ogrodach, gdyż jest rośliną wykazującą dobrą odporność na mróz (sadząc ją nie musimy obawiać się wiosennych przymrozków).

Nasiona mięty (zamów) możemy wysiewać do donic, a nawet bezpośrednio do gruntu. Najlepiej wysiewać ją od marca do maja. Miętę można nawozić przy pomocy nawozów organicznych. Jeżeli liczymy na obfite plony, musimy pamiętać o regularnym odchwaszczaniu.

Miętę możemy zbierać na bieżąco, kiedy jest nam potrzebna. Odcinamy wówczas po kilka młodych liści (co jeszcze bardziej pobudza wzrost tej rośliny).