Kilka powodów, dlaczego warto jeść sushi

Japońska kuchnia to jedna z najzdrowszych na świecie, co widać już na pierwszy rzut oka. Bogactwo warzyw, niski indeks kaloryczny, lekkostrawność w połączeniu z niepowtarzalnym orientalnym smakiem sprawia, że zyskuje coraz więcej zwolenników.

Zdrowy wybór

Praktycznie każdy składnik sushi zawiera niezbędne dla organizmu substancje odżywcze. Ryż, który jest podstawowym składnikiem, to źródło węglowodanów przy niskiej wartości tłuszczu. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B raz składniki mineralne. Ocet ryżowy, którym zaprawiany jest ugotowany ryż, wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, a także przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Mięso ryb, jak wiadomo zawiera wiele niezbędnych dla organizmu substancji, w tym kwasy OMEGA. Imbir, który w tym daniu dodawany jest przeważnie marynowany, działa przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. Sos sojowy, w którym zanurzamy kawałki sushi, zawiera sporo żelaza i białka, które wpływają na trawienie w organizmie, a ostry chrzan wasabi to źródło witaminy C. 

Tyko, kiedy postawisz na jakość

Jak wynika z powyższego opisu sushi to teoretycznie zdrowy wybór, który według badań, ma wpływ na długowieczność Japończyków. Regularne jedzenie podnosi odporność, wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, tarczycę, a nawet skórę i kości. Dodatkowo jest niskokaloryczne, więc pomaga w utrzymaniu odpowiedniej równowagi w organizmie. To wszystko prawda, ale pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przyrządzone z wykorzystaniem składników wysokiej jakości, jak w sushi na Woli.