W diecie bezglutenowej kluczem do prawidłowego żywienia jest dobór produktów spożywczych. Wiele z nich — na co dzień stosowanych w kuchni, trzeba wykreślić z listy i zastąpić je tymi, które w ramach wspomnianej diety są dopuszczalne. W jaki sposób możesz urozmaicić swój jadłospis i cieszyć się zróżnicowanymi posiłkami w ciągu dnia?
Zwiększający się zakres produktów bezglutenowych
Jeszcze jakiś czas temu osoby chorujące na celiakię, nadwrażliwe lub uczulone na gluten musiały znacznie ograniczać swoją dietę, by cieszyć się zdrowiem bez przykrych objawów, które mogą przyjmować nie tylko formę zmian skórnych, ale i inne objawy i dolegliwości.
Przy wyborze odpowiednich produktów spożywczych kieruj się składem znajdującym się na opakowaniu lub informacją jednoznacznie wskazującą na wyeliminowanie glutenu.
W diecie bezglutenowej w głównej mierze wyklucza się produkty zbożowe jak np. pieczywo na bazie żyta, pszenicy lub jęczmienia. Alternatywą może być jednak ryż, proso, gryka, kukurydza, komosa ryżowa i wszelkie przetworzone na ich bazie produkty, jak np. mąka, makarony, wafle.
Warto również wzbogacić swój jadłospis o jajka, mleko, sery, warzywa, owoce, ziemniaki (z których powstaje także mąka ziemniaczana), rośliny strączkowe.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć także po smaczne przekąski, takie jak ciasteczka owsiane, maślane, batoniki, cukierki, czekolady z dodatkiem liofilizowanych owoców, a nawet słodycze bezglutenowe.
Jeżeli jesteś pasjonatem kulinariów przyrządzanych osobiście, możesz skorzystać z produktów pozbawionych glutenu idealnych do pieczenia i gotowania, takich jak uniwersalne mieszanki bezglutenowe do wypieków, drożdże, kakao.
Czym kierować się przy wyborze produktów bezglutenowych?
Przy zakupach produktów niezawierających glutenu musisz zwrócić szczególną uwagę na skład zawarty na opakowaniu. Producenci często umieszczają także dodatkową adnotację o „śladowych ilościach glutenu lub zbóż, które mogą go zawierać”.
Nawet jeżeli wybrany artykuł spożywczy kupujesz regularnie, zawsze upewniaj się co do jego składu, ponieważ może on ulec zmianie.
Możesz ponadto spotkać się z asortymentem, który jednoznacznie nie informuje o zawartości glutenu, lecz zawiera białko roślinne. Jeżeli na opakowaniu nie ma informacji na temat jego pochodzenia, na wszelki wypadek zrezygnuj z zakupu takiego artykułu.
Dieta bezglutenowa zawsze wiąże się z pewnymi wyrzeczeniami i ograniczeniami. Jednak ze względu na coraz większy asortyment produktów spożywczych pozbawionych glutenu, można na co dzień cieszyć się różnorodnymi, urozmaiconymi i smacznymi posiłkami.