Cukrzyca to poważna choroba, która wymaga nie tylko leczenia zaplanowanego przez lekarza i farmakologii, ale także zmiany diety. Nie jest to jednak powód, aby przestać cieszyć się pysznym jedzeniem. Dobrze dobrana dieta pomoże zapobiec pogorszenia stanu zdrowia przy cukrzycy typu 1 i poprawi stan zdrowia w przypadku rozpoznania cukrzycy typu 2. Jak zaplanować swoją dietę przy cukrzycy? O czym pamiętać i na co zwracać uwagę?
Na co uważać planując dietę dla cukrzyków?
Głównym zadaniem diety w cukrzycy dowolnego typu jest kontrolowanie metabolizmu węglowodanów i niedopuszczanie do przedostania się zbyt dużej ilości glukozy do krwiobiegu. Aby to osiągnąć, powinniśmy pamiętać o kilku istotnych zasadach. Po pierwsze warto zrezygnować z produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują gwałtowne uwalnianie cukru do krwi. Nie oznacza to, że konieczne jest wykluczenie z diety wszystkich węglowodanów - niektóre z nich, czyli węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, wręcz przeciwnie, pozwalają cukrzykowi na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Urozmaiceniem diety mogą być słodycze zawierające substytuty cukru dla diabetyków - sorbitol, ksylitol, sacharyna, sukraloza itp. Pacjentom z cukrzycą nie zaleca się pokarmów z dużą ilością cukru: słodyczy, czekolady, lodów, miodu, suszonych owoców, jeżeli jednak znajdziemy zamienniki, które nie zawierają cukru, można dodać je do swojej diety.
Co jeść na diecie cukrzycowej?
Dzieląc swoją codzienną dietę na kilka małych porcji o takiej samej ilości węglowodanów i kalorii, można uniknąć uczucia głodu, które zwykle prowadzi do przejadania się i spożywania niezdrowych produktów. Dieta na cukrzycę jest dość prosta i zróżnicowana. Najważniejsze to śledzić ilość prostych węglowodanów w naszych posiłkach, rezygnować z bardzo tłustych potraw, nie przejadać się ani nie głodować. Catering dietetyczny Zawiercie przygotowany specjalnie dla diabetyków to sposób na oszczędzenie czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Na diecie pudełkowej powinno się unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym jak np. słodycze, fast foody i niektóre produkty dostarczające nam węglowodany. Bardzo istotne jest dobieranie prawidłowego źródła białka (np. chude mięso, ryby, nabiał) i tłuszczów (oleje roślinne, orzechy, awokado). Dieta musi być również bogata w witaminy i minerały, które możemy znaleźć w owocach, warzywach i roślinach strączkowych. Na diecie cukrzycowej bardzo istotna jest także ilość spożywanych kalorii, dlatego nawet przy wyborze zdrowych produktów trzeba zwracać uwagę na ilość kalorii.