Wykwintny posiłek ze znakomitym winem, który podkreśli wszystkie smaki dania – kto nie chciałby wypróbować takiego połączenia samemu? Trunki łączy się z potrawami od zarania dziejów i dzięki temu istnieją sposoby oraz zasady, które uznawane są za poprawne. Które z nich są najistotniejsze?
Jak łączyć wino z jedzeniem – czy w ogóle można?
Łączenie wina z jedzeniem jest zadaniem trudnym, ale wartym wysiłku. Alkohol potrafi wydobywać ukryte akcenty smakowe, podobnie jak sól. Nie bez powodu najlepsze restauracje, zwłaszcza francuskie i włoskie, zawsze proponują co najmniej lampkę wina do posiłku.
Jak dołączać wino do posiłku w sposób prawidłowy? Na początku warto wziąć pod uwagę rodzaj podawanego wina. Odważne smaki lepiej pasują do czerwonych win, podczas gdy lekkie dawania wymagają jasnych, a najlepiej białych. Intensywna, krwista wołowina będzie rozpływać się w ustach popijana trunkiem typu Merlot, który nie pasowałby do białych, delikatnych ryb.
Na co jeszcze można zwrócić uwagę? Na słodycz i kwasowość. Słodkie wina uzupełniają słodsze potrawy, podczas gdy kwaśne wina komponują się dobrze z kwaśnymi daniami. Białe nadają się do owoców morza i sałatek, czerwone zaś do ciężkiego mięsa (zwłaszcza czerwonego) i makaronów posypanych serem o intensywnym smaku.
Osoby, które mają ochotę na przygodę, powinny wiedzieć, że z kombinacjami smakowymi warto eksperymentować również samemu! Przy odrobinie praktyki i kreatywności każdy może opanować sztukę łączenia wina z jedzeniem.
Słodkie wina do deserów – jakie serwować?
Parowanie słodkich win do deserów jest umiejętnością skomplikowaną. Aby uzyskać wyjątkowy smak, warto spróbować słodkiego Rieslinga lub Moscato. Oba te wina mają w sobie nutę słodyczy, która uzupełnia bogactwo wielu deserów.
Zainteresowani wolący coś bardziej intensywnego, swą uwagę powinni skupić na winach wzmocnionych – Porto lub Sherry. Wybitnie podkreślają smak deserów i owoców wykorzystujących czekoladę gorzką.
Moscato d'Asti i jego bąbelkowe nuty są cenione przez smakoszy, którzy lubią pić trunek podczas spożywania deserów mlecznych. Gęste, kremowe i puszyste lody popijane właśnie tym rodzajem wina smakują ponoć najlepiej.
Wino do pikantnych potraw
Merlot i Cabernet Sauvignon to dwa rodzaje wina, które nie zawiodą nigdy podczas spożywania potraw pikantnych. Potrafią spotęgować doznania, ale jednocześnie przytłumić ostrość, co pozwala skupić się jeszcze bardziej na walorach smakowych.
Prawdziwy posiłek składa się z potrawy i napoju – idealna kompozycja gwarantuje doznania, które wspomina się latami. Najlepsze wino półwytrawne, wytrawne czy słodkie znajdziesz w dobrych sklepach online z winami.