Wyposażenie gastronomii – wszystko, co musisz wiedzieć

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z koniecznością wyposażenia kuchni. Dodatkowo z odpowiednim sprzętem można podnieść standard swojej działalności. Warto jednak wiedzieć, że zaplecze będzie się różniło w zależności od rodzaju branży. Jak dobrać sprzęt do poszczególnych pomieszczeń?

Gastronomia – podstawowe pomieszczenia

Lokale gastronomiczne różnią się od siebie pod względem powierzchni czy sposobu działania zespołów. W każdym z nich potrzebne są jednak wybrane pomieszczenia do przygotowywania posiłków, przechowywania składników lub składowania materiałów nieżywnościowych. Podstawowy podział wygląda następująco:

  • Kuchnia – dzieli się ją na kuchnię ciepłą i zimną, w zależności od rodzaju przygotowywanych posiłków. W kuchni zimnej podstawowym wyposażeniem są szafki, zlewy, stoły robocze i urządzenia chłodnicze. W kuchni ciepłej dodatkowo potrzebne są maszyny, takie jak np. piece, grille, frytownice itp.
  • Przechowalnia – w tym przypadku występuje podział na pomieszczenia brudne i czyste. W brudnych przechowuje się np. jajka. Jest tam również miejsce na obieranie warzyw. W przechowalniach czystych dostępne są już tylko produkty gotowe do użycia podczas gotowania (czyste warzywa, mięso, ryby itp.)
  • Dział magazynowy – przeznaczony jest do magazynowania żywności chłodzonej i niechłodzonej oraz innych materiałów (np. opakowań na jedzenie).
  • Dział ekspedycyjny – wydaje posiłki i zbiera brudne naczynia.

Jak dobrać wyposażenie gastronomii?

Dobór konkretnego wyposażenia będzie zależny od rodzaju prowadzonej działalności – inny sprzęt sprawdzi się w przypadku małej kawiarni, odmienny w firmie cateringowej czy w dużej kuchni hotelowej. Można jednak postawić na różne linie gastronomiczne, czyli połączone elementy, które spełniają swoje zastosowanie w mniejszych i większych lokalach.

Każdy z nich może potrzebować innego sprzętu. W pizzeriach podstawą wyposażenia będzie piec do pizzy oraz komory chłodnicze do przechowywania ciasta i żywności. W kawiarniach oraz cukierniach konieczne są ekspresy do kawy, witryny cukiernicze i lodówki. W przypadku mniejszych budek z kebabem potrzebne będą opiekacze lub frytkownice. Niezależnie jednak od rodzaju działalności z pewnością niezbędne będą urządzenia chłodnicze oraz zestawy do zmywania naczyń (zlewozmywaki, wyparzarki i zmywarki).

Wyposażenie gastronomii należy dostosować do rodzaju konkretnych usług. Warto pamiętać również o podstawowych przepisach sanitarnych i odpowiednim przechowywaniu produktów.